Het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) in Amsterdam heeft de app 'OLVG corona check' gelanceerd. Met de toepassing kunnen mensen die denken dat ze mogelijk besmet zijn met het coronavirus gezondheidsgegevens doorgeven. Een medewerker van het OLVG checkt vervolgens of het nodig is dat er contact wordt opgenomen.

Een woordvoerder laat aan Dokters van Morgen weten dat de 'aanmeldingen binnenstromen'. 'Het gaat heel goed, we zien dat er behoefte aan is. We hebben het team dat erop zit sinds gisteren verdubbeld.'

Voor wie is de app bedoeld?

De corona-app is bedoeld voor inwoners vanaf 18 jaar, uit Groot-Amsterdam (postcode tussen de 1000 – 1119). Om de app te kunnen gebruiken heb je wel een thermometer nodig, een internetverbinding en een geschikte smartphone.

In de app kun je gezondheidsinformatie doorgeven: bijvoorbeeld: hoest je? Ben je kortademig? En wat is je temperatuur? Het OLVG-team bekijkt of het naar aanleiding van jouw antwoorden nodig is om contact op te nemen.

Betere inzetting is mogelijk, maar eerst wel resultaten bekijken

Het ziekenhuis benadrukt wel: de app is geen vervanging van reguliere zorg of spoedhulp. Ben je erg ziek of heb je een spoedvraag, onderneem dan zelf actie. En, zo zegt het OLVG: bedenk ook dat je klachten door iets anders dan het coronavirus kunnen komen.

Het OLVG denk dat de toepassing breder ingezet kan worden, bijvoorbeeld op landelijk niveau. Maar dan moeten de resultaten wel eerst goed geanalyseerd worden. 'Wij hebben de app binnen vijf dagen in crisistijd opgezet. Elke dag bekijken we wat er nodig is om de toepassing verder te verbeteren. Als dat allemaal staat, dan kunnen we kijken of de app verder uitgerold kan worden.'

Via deze link lees je meer en kun je je aanmelden.