De OLVG coronavirus-check-app komt in meer delen van het land beschikbaar. De app, nu al in gebruik in Amsterdam, Drenthe, Utrecht en Nijmegen, komt mogelijk vandaag al beschikbaar voor Medisch Spectrum Twente (MST) in Enschede, Zorggroep Twente in Hengelo en Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk bij. In totaal kunnen dan 4,7 miljoen mensen de app gebruiken.

De app werd gelanceerd door het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam en het Amsterdamse bedrijf Luscii en is te downloaden voor mensen die denken dat ze mogelijk besmet zijn met het coronavirus. Via de app kan je gezondheidsgegevens doorgeven en een medewerker van het betrokken ziekenhuis in de buurt checkt vervolgens of er contact moet worden opgenomen naar aanleiding van de ingevulde symptomen. 

Het OLVG, UMC Utrecht, Wilhelmina Ziekenhuis in Assen en het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen gebruikten de Amsterdamse app al langer. Om de app te gebruiken moet je 18 jaar of ouder zijn, in bezit zijn van een smartphone of tablet met internet en een koortsthermometer hebben. 

Zo'n 64.000 mensen hebben zich geregistreerd via de app en dat aantal neemt elke dag toe. In totaal is bij 2.849 mensen op basis van de richtlijnen een COVID-19 verdenking vastgesteld. 'Zij hebben van het medisch team het dringende advies gekregen in quarantaine te gaan en worden met extra aandacht gevolgd. Tot nu toe werden 35 mensen via zorgverleners achter OLVG corona =check doorverwezen naar de corona screeningsunit van OLVG of een voorziening in de eigen regio voor verder onderzoek en zo nodig opnam', zo laat het OLVG in Amsterdam weten.

De app komt waarschijnlijk maandag nog via de websites van het Medisch Spectrum Twente (MST), Zorggroep Twente en Streekziekenhuis Koningin Beatrix beschikbaar voor inwoners van Twente en de Achterhoek. Verwacht wordt dat de app op korte termijn in nog meer regio' beschikbaar komt. 

Waar kun je de app gebruiken?

Of jij ook al gebruik kunt maken van de app vind je hieronder:

Amsterdam
De OLVG-app is te gebruiken voor de volgende postcodegebieden in en rond Amsterdam:
1000 tot 1119 (Groot-Amsterdam), 1161 t/m 1175 (Zwanenburg), 1181 t/m 1191 en 1421 t/m 1423 (Amstelveen). Via deze site kun je, als je vermoedt dat u corona hebt, je medische gegevens invullen. Een medisch team van het OLVG kan mensen zo op afstand begeleiden.

Almere
Almere kan gebruikmaken van de app van het OLVG in Amsterdam, het gaat om postcodegebied 1309 t/m 1363. Het medische team van het OLVG in Amsterdam zal contact met u opnemen indien zij dat nodig achten. Aanmelden kan hier.

Drenthe
Als je in Drenthe woont, kun je ook gebruikmaken van de OLVG corona-check-app. Het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen krijgt je gegevens via de app binnen. Je hoeft géén patiënt te zijn van het WZA om de app te gebruiken. Aanmelden kan hier.

Utrecht: Alle inwoners van de provincie Utrecht
Vanuit Utrecht werkt het UMC Utrecht ook met de corona check-app. Inwoners van de gehele provincie Utrecht kunnen zich aanmelden via deze website: luscii.com/nl/umc-corona-check/ Het UMC Utrecht krijgt de gegevens binnen en zal deze analyseren en zo nodig contact met u opnemen. 

Nijmegen en omstreken
Het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) in Nijmegen doet ook mee met de app. Inwoners van Nijmegen, Berg en Dal, Beuningen, Wijchen, Druten, West Maas en Waal, Heumen, Mook en Middelaar, Elst, Lingewaard, Overbetuwe, Grave, Cuijk, Mill, St. Hubert, Boxmeer en omliggende gemeenten kunnen de app downloaden. Om de app te gebruiken, is het niet nodig om patiënt van CWZ te zijn. Meer informatie voor Nijmegen en omstreken vind je hier.

Zaanstad
Zaanstad kan gebruik maken van de app van het OLVG in Amsterdam, het gaat om postcodegebied 1501 t/m 1619 . Het medische team van het OLVG in Amsterdam zal contact met je opnemen indien zij dat nodig achten. Aanmelden kan hier.