De coronavaccinaties gaan mogelijk ten koste van de testcapaciteit, zegt minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) tijdens het coronadebat op woensdag. Omdat er nog geen extra GGD-personeel beschikbaar is, zou het kunnen dat 'een deel van het personeel' dat nu coronatests uitvoert 'tijdelijk' wordt ingezet voor vaccinatie.

De Jonge houdt er ook rekening mee dat 'een of twee teststraten' voor dat doel zullen worden gebruikt. Volgens de minister kan dat dus leiden tot 'een iets kleinere testcapaciteit'. Maar hij zegt dat 'we ons tot het uiterste inspannen dat dat niet gebeurt'.

GGD's bij vaccineren bijgestaan door bedrijfsartsen

De bewindsman benadrukt dat er nu voldoende testcapaciteit is en dat de GGD's in het vaccineren kunnen worden bijgestaan door bedrijfsartsen en defensie. Ook wordt extra personeel door de GGD's opgeleid. 'Het mag niet aan de personele voorzieningen liggen'.

Onbekend hoeveel extra mensen er worden opgeleid

Volgens De Jonge maken de GGD's zich geen zorgen over de bezetting, maar desgevraagd kan hij niet zeggen hoeveel extra mensen er worden opgeleid, en of het opleiden al is begonnen. Dat komt hem op stevige kritiek te staan van de Tweede Kamer. De minister zou te laat beginnen met de voorbereidingen op de vaccinaties.

GroenLinks-voorman Jesse Klaver noemde het 'van de gekke' dat de minister geen aantal kon noemen. 'Ik schrik hiervan, en ik ben niet de enige', zei Lilian Marijnissen van de SP. Ze wijst naar de de problemen eerder dit jaar met de opschaling van de testcapaciteit en het bron- en contactonderzoek, als redenen voor haar zorgen.

Bron: ANP