Een coronavaccin van de farmaceut Moderna is volgens voorlopige onderzoeksresultaten voor 94,5 procent effectief bij het voorkomen van een besmetting met het coronavirus. Dat laat het bedrijf maandag weten.

Moderna werkt aan het vaccin mRNA-1273. Europese landen hebben alvast tientallen miljoenen doses daarvan besteld. Voor de tests maakt Moderna gebruik van ongeveer 30.000 proefpersonen. Een deel krijgt het kandidaat-vaccin, een ander deel krijgt een placebo. In die controlegroep liepen negentig mensen het coronavirus op. Bij de mensen die het middel van Moderna kregen, raakten maar vijf personen besmet. Van die 95 besmette personen werden elf ernstig ziek, allen uit de controlegroep van mensen die een placebo hadden gekregen.

Volgens Moderna zijn er geen grote veiligheidsproblemen aan het licht gekomen tijdens de tests.

Morderna wil volgend jaar een half miljard tot een miljard doses leveren

Moderna wil de Amerikaanse toezichthouder binnenkort toestemming vragen om het middel met spoed op de markt te kunnen brengen. De Europese medicijnwaakhond meldde maandag een versnelde beoordeling te zijn gestart. Moderna wil in de loop van volgend jaar een half miljard tot een miljard doses leveren.

Concurrent Pfizer meldde eerder dat zijn potentiële vaccin 90 procent effectief is.

De wereldgezondheidsorganisatie WHO is voorzichtig

De wereldgezondheidsorganisatie WHO is vooralsnog voorzichtig. Er zijn namelijk meer gegevens nodig. Hoofdwetenschapper Soumya Swaminathan zei dat maandag.

Deelnemers aan de tests moeten nog twee maanden langer in de gaten worden gehouden in verband met mogelijke bijwerkingen, zei ze op een persconferentie in Genève. 'Er zijn nog veel openstaande vragen', aldus Swaminathan over de vaccins van Moderna en rivaal Pfizer, die beide een effectiviteit van meer dan 90 procent claimen.

Swaminathan verwacht dat er in de eerste helft van volgend jaar maar een 'heel beperkt' aantal vaccindoses beschikbaar zal zijn. Wat meespeelt is hoe makkelijk de vaccins zijn op te slaan en te vervoeren. Het vaccin van Pfizer moet heel koud worden bewaard, terwijl dat van Moderna gewoon in de koelkast goed blijft.

Bron: ANP