De nieuwe app CoronaMelder, die sinds zondagavond beschikbaar is, is inmiddels door bijna 800.000 mensen gedownload. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid. De app, die mensen moet waarschuwen die in de nabijheid van een besmet persoon zijn geweest, is evenwel nog niet overal te gebruiken.

De app Coronamelder moet op 1 september landelijk werken, maar wordt sinds begin deze week eerst getest door de gezondheidsdiensten in de regio's Twente, Drenthe, IJsselland, Noord- en Oost-Gelderland en Gelderland-Zuid.

'Met spoed behandelen'

Omdat de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) echter kritiek leverde op de waarborgen voor privacy, heeft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) snel een tijdelijke wet voor de CoronaMelder gemaakt. Hij vraagt de Tweede Kamer om het wetsvoorstel, na behandeling door het kabinet vrijdag, 'met de grootste spoed in behandeling te nemen, bij voorkeur reeds komende week'.

De Tweede Kamer is nog met reces tot 1 september. De afgelopen weken hebben Kamerleden hun vakantie onderbroken om in de Kamer te debatteren, over corona, de zorgsalarissen en over de toeslagenaffaire bij Financiën. De behandeling van de spoedwet kan ook deels schriftelijk plaatsvinden.

CoronaMelder ondersteunt bron- en contactonderzoek

De corona-app is te installeren via de Play Store (voor Android-telefoons) en de App Store voor iPhones. De app werkt via bluetooth en waarschuwt mensen die in de veertien dagen daarvoor 15 minuten of langer in de nabijheid zijn geweest van iemand die positief is getest op het coronavirus. De app ondersteunt daarmee het bron- en contactonderzoek van de GGD.

Bron: ANP