Zorgmedewerkers die de gevolgen van het coronavirus 'direct of indirect' hebben ondervonden, krijgen als dank voor hun inzet een eenmalige bonus uitgekeerd van duizend euro netto. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) maakte dat donderdag bekend. 'Wij willen onze waardering en dankbaarheid op die manier uiten', aldus De Jonge.

De bonus is onder meer bedoeld voor verpleegkundigen, verzorgenden en mensen die werken in ondersteunende diensten, zoals schoonmakers. 'We zijn als Nederland dankbaar dat we zo op hen mochten rekenen', aldus de minister. Hij voegde eraan toe dat we de kosten dan ook 'met elkaar' zullen betalen. De eerste inschatting is dat zo'n achthonderdduizend mensen voor het extraatje in aanmerking komen. Daarmee zou de regeling de overheid zo'n achthonderd miljoen euro kosten.

Het geld wordt in het najaar uitgekeerd. Werkgevers kunnen de bonus vanaf 1 oktober aanvragen voor hun medewerkers.

Niet iedereen in de zorg komt in aanmerking voor de bonus

De regeling is niet voor iedereen: medisch specialisten komen bijvoorbeeld niet in aanmerking, maakte De Jonge duidelijk. 'We willen hier echt kiezen voor de verpleegkundigen, verzorgenden en ondersteunend personeel.' Het gaat bijvoorbeeld om medewerkers van ziekenhuizen, verpleeghuizen, ambulancediensten, gehandicaptenzorg, revalidatiezorg, wijkverpleging, jeugdzorg en de geestelijke gezondheidszorg.

Heeft de bonus gevolgen voor toeslagen?

Eerder deze week werd al duidelijk dat de Belastingdienst geen uitzondering kan maken voor zorgmedewerkers die dit jaar door overwerk meer verdienen dan zij vooraf hebben opgegeven. Dat kan ertoe leiden dat zij recht hebben op minder toeslag dan zij nu ontvangen en dus achteraf geld terug moeten betalen. Komt de bonus van duizend euro hier nog bovenop?

Dat leek eerst wel zo te zijn. Zorgministers Hugo de Jonge en Martin van Rijn schreven namelijk aan de Tweede Kamer dat het technisch niet mogelijk zou zijn bij de bonus rekening te houden met een eventueel effect van extra inkomsten op toeslagen.

Onnodige verwarring

Die boodschap wekte woede bij de oppositie. PvdA-leider Lodewijk Asscher zou het 'natuurlijk niet uit te leggen' vinden als mensen door zo'n welverdiende bonus hun toeslagen verliezen. 'Een bonus moet ook echt een bonus zijn.' SP-fractievoorzitter Lilian Marijnissen noemde het 'onbestaanbaar'.

Kort na het versturen van de brief aan de Tweede Kamer bleek via een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport echter dat er ook binnen het ministerie zo over werd gedacht. De brief van de ministers zaaide dus onnodig verwarring: de bonus zal geen gevolgen hebben voor toeslagen. 

Lonen zorgmedewerkers gaan niet omhoog

De laatste dagen is er ook veel te doen om een structurele verhoging van de salarissen van zorgmedewerkers, iets waar de oppositie flink op hamert. Eerder bleek al dat het kabinet geen aanstalte hoeft te maken om de salarissen te verhogen, aangezien een oppositievoorstel werd weggestemd in de Tweede Kamer. Donderdag werd over dit onderwerp gedebatteerd.

'Ik vind het echt populistisch', beoordeelde Mark Rutte de 'suggestie' dat zorgpersoneel eer financieel niet op voortuigaat de komende tijd. De salarissen in de zorg gaan er juist op vooruit, aldus de premier op kritiek vanuit de oppositie.

Oppositie wil structureel meer geld voor zorgmedewerkers

Volgens de volledige oppositie moet er, naast de bonus van duizend euro, ook structureel meer bij komen voor zorgmedewerkers, en moet het kabinet helpen de arbeidsomstandigheden te verbeteren. 

Dat is niet de taak van de regering, stelt het kabinet. Dat is aan de werknemers en werkgevers om in de collectieve arbeidsovereenkomsten vast te leggen. Bovendien zorgt het systeem in de zorg er al voor dat die lonen juist wel stijgen, aldus premier Rutte. De lonen gaan tussen de drie en vijf procent omhoog. Dat komt ook omdat de zorgsalarissen zijn gelinkt aan salarissen in de private sector.

Rutte: zorglonen stijgen al

'Mevrouw Marijnissen wekt nu de indruk dat er in de zorg geen loonstijgingen zijn. Die zijn er wel', aldus een ongeduldige Rutte in debat met de SP-leider. 'Er komt fors geld bij.' Het is 'populistisch en zo makkelijk' om te suggereren dat het zorgpersoneel er niets bij krijgt.

Daarnaast wijst Rutte op de ongekende recessie waar Nederland op afkoerst door het coronavirus. Als alleen zorgmedewerkers extra beloond worden, is dat weer oneerlijk tegenover politieagenten en onderwijzers. En voor extra loonsverhogingen in de publieke sector is nu eenmaal niet onbeperkt ruimte in de overheidsfinanciën. 'Dit is straks keuzes maken in schaarste', aldus de premier.

Bron: ANP