De corona-epidemie slaat grote gaten in families omdat er geregeld niet één, maar meerdere familieleden vrijwel tegelijk overlijden. Dat gold de afgelopen weken al voor zeker elf oudere echtparen, zo blijkt uit een inventarisatie van het AD uit mediapublicaties en rouwadvertenties.

Het echte aantal ligt waarschijnlijk hoger, omdat niet van ieder overleden echtpaar vast staat of corona de doodsoorzaak is. Ook komen niet alle sterfgevallen in de media. Daarnaast zijn er ook meerdere gevallen bekend van (oudere) broers en zussen die beiden overlijden aan het virus.

'Je bent meerdere mensen tegelijk kwijt, rouw en afscheid loopt dan door elkaar'

'Het is voor nabestaanden heel zwaar en verwarrend, je bent meerdere mensen tegelijk kwijt. Rouw en afscheid van hen loopt daarom door elkaar heen', zegt klinisch psycholoog Jos de Keijser, die als bijzonder hoogleraar aan de universiteit van Groningen onderzoek doet naar complexe rouw.

Hij onderzocht onder meer de rouwverwerking van nabestaanden van de MH17-ramp. 'Ook daar kwamen echtparen, hele gezinnen zelfs, opeens om het leven.' Wat volgens De Keijser deels vergelijkbaar is: ook nu is echt afscheid nemen moeilijk. 'Je kunt er amper bij op de intensive care. En de uitvaart moet heel beperkt zijn, die is niet zoals je dat zou willen voor een dierbare. Als je nu denkt: ik wil later nog een keer een herdenking houden: altijd doen!'

Bron: ANP MediaWatch / AD