Het heeft voor COPD-patiënten geen zin om na een plotselinge benauwdheid antibiotica te gebruiken. Dat blijkt uit onderzoek van het Academisch Medisch Centrum (AMC). Het AMC pleit ervoor dat antibiotica niet meer voorgeschreven wordt aan COPD-patiënten bij een plotselinge benauwdheid. 'Het is belangrijk om onnodig antibioticagebruik te voorkomen om resistentie tegen te gaan.'

Patricia van Velzen van het AMC deed onder 305 patiënten onderzoek om aan te tonen of het slikken van antibiotica invloed heeft op het tijdstip van een volgende plotselinge benauwdheid (of een longaanval). Antibiotica zou er namelijk voor zorgen dat de volgende aanval langer uitblijft, hoewel dit nooit goed getest is.

Maakt slikken van antibiotica verschil?

Van Velzen gaf de helft van de patiënten het antibioticum doxycycline, de andere helft kreeg geen medicijn. Gedurende twee jaar onderzocht Van Velzen de patiënten, waarvan 85 procent een tweede aanval kreeg. Slikken van antibiotica had geen effect op het tijdstip van de tweede aanval. Die kwam bij de patiënten die antibiotica slikten net zo snel als bij de patiënten die geen medicijn slikten. Wel zorgde het antibioticum ervoor dat in een aantal gevallen de longaanval beter werd onderdrukt. Van Velzen vindt dat je voor een klein positief effect mensen geen antibiotica moet geven.

Wat is COPD?

COPD is een verzamelnaam voor meerdere ziekten die betrekking hebben op chronisch ontstoken longen. COPD-patiënten hebben beschadigde longen en daardoor minder zuurstof. COPD maakt ademen en inspanning lastiger. Een longaanval ontstaat vaak bij patiënten met COPD. Zo'n aanval kan een paar dagen duren en kan levensgevaarlijk zijn. Na een longaanval wordt een patiënt vaak corticosteroïden gegeven, wat stoffen zijn die ontstekingen remmen en luchtwegen verwijden. Ook krijgt een patiënt dus vaak antibiotica. COPD-patiënten gebruiken luchtwegverwijders en ontstekingsremmers om klachten te verminderen. Er is geen medicijn dat COPD kan genezen.

Antibioticaresistentie

Antibioticaresistentie staat in de top drie van de meest zorgelijke ontwikkelingen in de wereld. Aan het voorkomen van resistentie wordt al jaren hard gewerkt. Nieuwe medicijnen worden ontwikkeld, oude antibiotica weer opgekrikt en bacillen bestudeerd. Bacteriofagen zijn een mogelijk alternatief.

Fragment: Bacteriofagen, een alternatief voor antibiotica?

Bron: Longfonds