Veel vrouwen zakken voor de onlangs vernieuwde conditietest van de brandweer. De Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers (VBV) is daarom bang dat veel vrouwelijke vrijwilligers daarom de komende tijd afhaken, meldt de NOS.

De VBV steunt een zaak die brandweervrouw Jorien Traas aanspant bij het College voor de Rechten van de Mens. Traas stelt dat de conditietest discriminerend is, omdat er geen rekening wordt gehouden met de verschillen tussen mannen en vrouwen.

Traas haalt conditietest niet en mag niet meer blussen

De 53-jarige Traas mag na 1 juli geen branden meer blussen, omdat ze tot twee keer toe de pas ingevoerde conditietest niet heeft gehaald. Bij het onderdeel traplopen, waarbij met 42 kilo extra bepakking honderd treden op een stairmaster moeten worden beklommen, kwam Traas niet verder dan tachtig treden op het fitnessapparaat.

'Test is voor alle brandweerlieden gelijk'

Brandweer Nederland meldt dat de test voor alle brandweerlieden gelijk is: jong, oud, man en vrouw. 'Het brandweervak is fysiek en mentaal zwaar en niet geheel zonder risico. Er moet in soms extreme omstandigheden gewerkt worden. Hierop worden onze mensen ook getraind en met regelmaat getest. Fit zijn is in het werk van cruciaal belang', aldus voorzitter Stephan Wevers van Brandweer Nederland.

Weinig vrouwen bij de brandweer

Bij de brandweer werken 1250 vrouwen als brandweervrouw: 250 als beroeps en duizend als vrijwilliger. Dat is ongeveer 5 procent van het totale korps.

Het College voor de Rechten van de Mens verwacht over vier tot zes weken een uitspraak te doen.

Bron: ANP