Gezondheidsinstituut RIVM heeft bekendgemaakt dat de concentraties ammoniak in de lucht in Nederland vorig jaar ruim een derde (35 procent) hoger waren vergeleken met 2017.

De oorzaak van de scherpe toename is het extreem warme, zonnige en zeer droge weer in 2018. Hierdoor kon er veel ammoniak uit mest verdampen die door het tekort aan regen niet neersloeg.

De luchtmetingen werden gedaan in 82 Nederlandse natuurgebieden. Een groot en hardnekkig probleem in de natuur is volgens het RIVM de grote aanvoer van stikstof via de lucht. Daardoor verdwijnen uiteindelijk vele kruiden en orchideeën, en ook de kwaliteit van het grondwater wordt aangetast. Een ander effect is dat grote stukken heide veranderen in grasland. Van alle stikstof die neerslaat in onze natuur is het grootste deel ammoniak.

Natuurmonumenten wil maatregelen

Natuurmonumenten zegt geschokt te zijn door de meetresultaten. 'Voor natuur is ammoniak de meest schadelijke stikstofverbinding, dus hier schrikken we enorm van. Bovendien blijkt uit de resultaten dat de totale neerslag van ammoniak in natuurgebieden met 10 procent is gestegen, dus dit is niet alleen aan de droogte te wijten', aldus de belangenclub.

De organisatie wil dat er zo snel mogelijk maatregelen worden genomen die zorgen voor een daling van de uitstoot van stikstof.

Meer weten? Op de website van het RIVM staat aanvullende informatie over de neveneffecten van ammoniak in de buitenlucht.

Bron: ANP / RIVM