Het is een grensverleggend idee dat de gangbare medische praktijk op zijn kop zet: laat gezonde 50-plussers dagelijks een combinatiepil slikken met daarin bloeddrukverlagers, een cholesterolverlager en aspirine en kijk of het aantal hart- en vaatziekten daardoor afneemt. Na vijftien jaar wetenschappelijk onderzoek naar die zogeheten polypil is nu duidelijk dat zo’n aanpak werkt: de kans op een hartinfarct of een beroerte daalt daardoor met een derde, meldt de Volkskrant.

De bevindingen, die vrijdag in vakblad The Lancet zijn gepubliceerd, zijn 'zeer indrukwekkend en solide', zegt Rick Grobbee, hoogleraar klinische epidemiologie aan het UMC Utrecht. Bij de deelnemers die de pil echt elke dag slikten (80 procent) waren de uitkomsten nog sterker: bij die groep nam het aantal hart- en vaatziekten met ruim de helft af.

Radar Extra over cholesterol

Hoe lager je cholesterol, hoe beter. Maar is dat wel zo? Antoinette Hertsenberg gaat voor een Radar Extra-tweeluik op zoek naar de waarheid achter cholesterolverlagers. Wat is de rol van de farmaceutische industrie in wetenschappelijk onderzoek naar de medicijnen? En: is het wel echt 'the lower, the better'? Op de website van het consumentenprogramma Radar vind je meer informatie hierover:

Ga naar: Radar Extra: Cholesterol: Hoe lager, hoe beter?

Wanneer is je bloeddruk te hoog?

Wat is een normale bloeddruk? Kun je deze waarden zelf meten? En kun je iets doen aan een te hoge bloeddruk? Zorg.nu sprak met huisarts Wieger van de Kolk over feiten en fabels over hoge bloeddruk. Bekijk hier het fragment:

Wanneer heb ik een te hoge bloeddruk?

Bron: ANP MediaWatch / De Volkskrant