De gemeente Rotterdam wil een zorgverzekering, die nu nog bestemd is voor mensen met een minimuminkomen, vanaf 2019 aan alle inwoners gaan aanbieden.

Sinds 2013 kunnen mensen met een inkomen tot 130 procent van het minimum in de Havenstad een complete zorgverzekering afsluiten met een eigen risico van 50 euro per jaar. In dit pakket zitten basiszorg, een uitgebreide aanvullende polis en een tandartsverzekering. Ook is de eigen bijdrage in de thuiszorg en langdurige zorg aan chronisch zieken meeverzekerd. De maandpremie voor deze verzekering bedraagt nu ongeveer 160 euro per persoon. In deze maandelijkse premie zit het overige wettelijke eigen risico verwerkt. De collectieve verzekering is dus vooral aantrekkelijk voor wie hoge zorgkosten verwacht.

Succes

Dit zogenaamde Rotterdampakket is een succes. Zowel gemeente als de ruim 55.000 verzekerden zijn tevreden over de polis. Rotterdam wil dit doen 'omdat ook mensen met midden- en hogere inkomens tegen onverwacht hoge zorgkosten aan kunnen lopen,' zo is te lezen in een voorstel van B en W.

Goed initiatief

Patiëntenfederatie Nederland vindt het een goed initiatief. 'Wij roepen andere gemeenten op om te kijken hoe Rotterdam dit doet. Vooral voor chronisch zieken en mensen met een beperking is dit interessant', zegt een woordvoerder van de patiëntenorganisatie.

Verwachte ziektekosten

De gemeente Rotterdam zegt tegen de Volkskrant: 'De verzekering zoals wij die aanbieden, kun je als particulier niet samenstellen. Netto kom je goedkoper uit als je veel ziektekosten verwacht'. Verwacht je dit jaar geen ziektekosten te maken, dan ben je minder goedkoop uit.

Bron: ANP/Volkskrant