Een collectieve zorgverzekering is niet altijd goedkoper dan een individuele zorgverzekering. Dit blijkt uit analyses in opdracht van het consumentenprogramma Radar.

Premies worden eerst verhoogd en vervolgens krijgen consumenten een korting die tot 10 procent van de basisverzekering kan zijn. Minister Bruno Bruins noemde de korting eerder al een 'sigaar uit eigen doos' en wil de korting per 2020 terug te brengen tot maximaal 5 procent op de basisverzekering.

Ongelijkheid

Naast het feit dat de collectieve verzekering niet altijd voordelig uitpakt, zorgt dit systeem voor ongelijkheid. Individueel verzekerden of verzekerden met een lage korting betalen namelijk mee aan de korting van mensen binnen een collectief met een hoge korting.

Enquête

Uit een enquête van Radar onder ruim 26.000 consumenten blijkt dat mensen met een collectieve verzekering per maand 138 euro kwijt zijn voor hun totale premie (basis- en aanvullende verzekering). Dat is tien euro meer dan mensen die zich individueel verzekerd hebben: 128 euro per maand (basis- en aanvullende verzekering).

Advies

Consumenten die overstappen van zorgverzekering moeten zelf goed blijven opletten of een collectieve verzekering in hun geval echt voordeliger is en aansluit bij hun wensen. 

Bekijk de uitzending van Radar over collectieve zorgverzekeringen

Bron: Radar