Oud-gebruikers van het antidepressivum Seroxat dienen een claim in bij de fabrikant van het middel, dat schrijft de Volkskrant zaterdag.

Het bedrijf GlaxoSmithKline (GSK) wordt door hen aansprakelijk gesteld voor de gevolgen van het gebruik van het medicijn. De fabrikant had moeten waarschuwen voor de kans op ernstige psychische gevolgen, met name agressie en een verhoogde kans op zelfdoding.

Bovendien is uit onderzoek gebleken dat het middel bij kinderen en jongeren nauwelijks werkt.

Bijwerkingen niet in de bijsluiter

Een man die grote gevolgen ondervond na het slikken van Seroxat, kreeg vorig jaar gelijk van de rechter. De man kreeg snel nadat hij begonnen was met het medicijn last van bijwerkingen als angst, agressie en uiteindelijk ook suïcidaliteit. Deze bijwerkingen waren bekend bij GSK, maar werden niet in de bijsluiter vermeld.

De Stichting SeroxatClaim werd opgericht na de uitspraak van de rechter.

Seroxat, en andere middelen waarin de stof paroxetine werd gebruikt, werden door de rechter aansprakelijk gesteld voor de schade. GSK moest een vergoeding betalen. GSK is tegen het vonnis in beroep gegaan. De bijsluiter van Seroxat is inmiddels aangepast, en vermeldt nu dat het medicijn niet voorgeschreven mag worden aan mensen onder de 18.

Uitzending Radar over collectieve claim

In de uitzending van maandag 18 februari 2019 besteedde Radar aandacht aan het de collectieve claim tegen de fabrikant van antidepressivum om gevaarlijke bijwerkingen. Bekijk hier het fragment.

Bron: NOS / de Volkskrant