Donderdag vieren de CliniClowns hun 25-jarige jubileum bij de opening van het Museum van Verbeelding op het KNSM-eiland in Amsterdam. Het publiek kan er vrijdag, zaterdag en zondag kennismaken met het werk van CliniClowns. Dat gebeurt aan de hand van verhalen, workshops, diashows, ontmoetingen met clowns en zelfs een ziekenhuisbeddenrace.

Een clown aan een ziekenhuisbed is van oorsprong een Amerikaanse uitvinding. Straatartiest en clown Michael Christensen begon ermee in de jaren tachtig en richtte in New York de Big Apple Clown Care Unit op. Het idee van clownsbezoeken aan zieke en gehandicapte kinderen waaide daarna over naar Europa.

Clini Clowns Nederland

Het was de Nederlands kinderarts en hoogleraar kinderoncologie Tom Voûte (1936-2008) die in 1992 CliniClowns oprichtte. Sindsdien zijn 1,2 miljoen kinderen bezocht. De organisatie telt thans 76 clowns die in 87 ziekenhuizen, hospices, revalidatiecentra en scholen spelen. Vanaf volgend jaar komen de CliniClowns ook langs bij demente mensen in verzorgingshuizen.

Positieve effecten CliniClowns wetenschappelijk bewezen

Wetenschappelijke onderzoeken de afgelopen jaren hebben volgens CliniClowns aangetoond dat een clown bij een ziek kind positieve effecten heeft. 'Kinderen zijn tijdens een clownsbezoek actiever, gebruiken meer taal, maken vaker en gericht oogcontact. Ze lachen en geven aan minder pijn te ervaren', blijkt uit de resultaten.

Bron: ANP