Is het wel echt beter om een laag cholesterol te hebben? Radar Extra onderzoekt in twee afleveringen de waarheid achter cholesterolverlagers. Hoe zit het met de streefwaarden die volgens nieuwe richtlijnen steeds lager moeten zijn? En wat is de rol van de farmaceutische industrie? 

Antoinette Hertsenberg laat ook zien hoe je met een verandering in levensstijl je cholesterolwaarden mogelijk kunt beïnvloeden. Is dit een alternatief voor medicatie?

In Nederland slikken 2,1 miljoen mensen medicijnen, vaak statines, die helpen cholesterolwaarden te verlagen.  Al jarenlang is er discussie over statines. Helpen ze echt bij het voorkomen van een hartinfarct? 

Aan de slag met een gezonde levensstijl

De vele bijwerkingen van cholesterolverlagers zorgen ervoor dat steeds meer mensen weerstand hebben tegen de medicatie. Is gezonder eten en meer bewegen een alternatief?

Radar Extra volgt drie mensen met een verhoogd cholesterol die onder leiding van een huisarts hun voedingspatroon wijzigen. Hun slechte cholesterol daalt al na vier weken. 

Verschillende voedingspatronen worden onder de loep genomen en Antoinette laat zien welke laagdrempelige initiatieven er zijn om in beweging te blijven. 

Radar Extra is te zien op maandag 13 mei en maandag 20 mei om 20.30 uur bij AVROTROS op NPO 1.