In China hebben onderzoekers een manier gevonden om de tijgermug uit te roeien. Dat meldt de Volkskrant.

De mug duikt inmiddels overal ter wereld op. In Nederland wordt de mug al sinds 2005 gesignaleerd. De mug verspreidt virussen als knokkelkoorts, zika, chikungunya en het westnijlvirus.

'Goedkope truc'

Met een relatief goedkope truc hebben onderzoekers de tijgermug uitgeroeid op twee eilandjes. In het vakblad Nature legt het team uit hoe ze dat hebben gedaan. In een kweekkas werden miljoenen mannetjesmuggen besmet met een parasiet Wolbachia, afkomstig van de huismug. Na paring met de vrouwtjesmuggen zónder het parasiet levert dat eitjes op die niet uitkomen.

Niet eerder lukte het namelijk om de mug zo goed als volledig weg te krijgen. Het team combineerde voor dit resultaat twee technieken. Met een zeef werden de mannetjesmuggen en vrouwtjesmuggen gescheiden, voordat ze met het parasiet werden besmet. Om er zeker van te zijn dat geen er geen meegekomen vrouwtjes óók bemset werden met het parasiet, bestraalden de onderzoekers de muggen om zo de vrouwtjes steriel te maken. Mannetjes en vrouwtjes die allebei besmet zijn met Wolbachia kunnen namelijk wel weer samen voortplanten.

Na twee jaar tijgermugvrij

Ruim vijf miljoen besmette mannetjesmuggen werden op de riviereilanden uitgezet. Na twee jaar waren de eilanden zo goed als vrij van de tijgermug. Van de paar muggen die nog wel te vinden waren op het eiland, vermoedt het team dat ze van buitenaf komen. 

Bron: Volkskrant