De Chinese regering heeft 'onmiddellijk onderzoek' gelast naar een Chinese wetenschapper die claimt verantwoordelijk te zijn voor de geboorte van de eerste genetisch gemanipuleerde baby's ter wereld. De autoriteiten gaan kijken of de zaak wettelijk deugt, blijkt uit een verklaring van de Nationale Gezondheidsraad.

De onderzoeker He Jiankui kreeg maandag, toen hij de geboorte van de baby's bekendmaakte, wereldwijde verontwaardiging en afkeuring van wetenschappers en ethici over zich heen. 'Twee mooie kleine Chinese meisjes genaamd Lulu en Nana zijn een paar weken geleden geboren, huilend en net zo gezond als elke andere baby', had hij via een video op YouTube bekendgemaakt.

De staatskrant China Daily meldde dinsdag dat de wetenschapper geen toestemming had van de autoriteiten voor zijn experimenten in de zuidelijke Chinese stad Shenzhen. De universiteit van de onderzoeker liet maandag weten dat zij niet op de hoogte was van het experiment.

Resistent tegen hiv door CRISPR-Cas

Volgens He Jiankui was het doel van zijn experiment kinderen met de zogenoemde CRISPR-Cas-technologie resistent te maken tegen hiv. Met de methode kunnen genen worden veranderd, in- of uitgeschakeld, aangevuld of vervangen worden. Een geverifieerde wetenschappelijke publicatie over deze procedure is er niet.

Benieuwd hoe CRISPR-Cas werkt? Klik voor een uitleg 

Ook Chinese onderzoekers hebben kritiek geuit: 'Directe experimenten op mensen kunnen alleen maar als waanzinnig worden omschreven', staat in een brief die is ondertekend door 122 onderzoekers. De experimenten zijn een 'zware klap voor de wereldwijde reputatie van de Chinese wetenschap'.

Kijk de uitzending van Dokters van Morgen over dna

Wetenschapper blijft werk verdedigen

Na de wereldwijde harde kritiek heeft de Chinese wetenschapper He Jiankui zijn werk verdedigd. Hij zei trots te zijn op zijn werk. Ook benadrukte hij dat de wetenschap meer moet doen om mensen met ziekten te helpen. Hij zei dat op een genoomonderzoekscongres in Hong Kong, waar hij vragen van internationale experts beantwoordde. 

In Hong Kong herhaalde hij dat hij verschillende kinderloze paren van gezonde moeders en hiv-geïnfecteerde vaders had verzocht om deel te nemen aan het experiment. Uiteindelijk kreeg een van de koppels een tweeling. 'Ik ben echt trots op dit specifieke geval', zei hij. Na de geboorte van de kinderen kreeg hij een bericht van de vader die beloofde hard te werken, geld te verdienen en altijd voor zijn twee dochters en zijn vrouw te zorgen. Ook zei hij dat er nog iemand zwanger is in het kader van zijn onderzoek.

Tot nu toe is er geen onafhankelijke bevestiging van zijn bewering.

Bron: ANP