Het bedrijf ChickFriend, dat de spil is in het eierschandaal, kocht bij zijn Belgische leverancier bestrijdingsmiddelen waarin fipronil zit onder de bedachte naam 'fypro-rein'. Dat blijkt uit een factuur van het Belgische bedrijf waar NRC de hand op heeft gelegd.

Volgens bronnen van de krant moet ChickFriend hebben geweten dat de verboden stof erin zat.

NRC bemachtigde meerdere documenten van het Belgische Poultry-Vision. Daaronder is ook een e-mail van de directeur van een Roemeens bedrijf over de levering van fiprocid, een middel dat fipronil als belangrijkste bestanddeel heeft. Van een bestelling van 3000 liter, in mei 2016, heeft de krant vrijdag ook een factuur gepubliceerd.

Functioneel Parket doet strafrechtelijk onderzoek

Zowel naar ChickFriend als Poultry-Vision wordt strafrechtelijk onderzoek gedaan. In Nederland gebeurt dat onder leiding van het Functioneel Parket. Dat wil nog niet op de zaak ingaan. Ook de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) wilde in het belang van het onderzoek nog niets kwijt.

Bij ChickFriend waren vermoedelijk meer zaken niet in orde. Zo stond het bedrijf niet geregistreerd als ongediertebestrijder, ontdekte de NOS. In het register van Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) komt ChickFriend inderdaad niet voor. Ook bij keurmerkverlener IKB Ei had ChickFriend geen certificering. ChickClean, op papier een ander bedrijf maar van dezelfde eigenaars als ChickFriend, had wel een certificaat van het keurmerk, maar alleen voor het ontsmetten van stallen.

De certificering is vooral van belang omdat ChickFriend actief was bij pluimveebedrijven die het keurmerk IKB Ei hebben.

Pluimveesector: nooit eerder problemen met bloedluisbestrijders

De pluimveesector heeft naar eigen zeggen nooit eerder problemen gehad met bloedluisbestrijders en had ook geen enkele aanwijzing over malafide praktijken. Daarom werd er ook door het keurmerk IKB Ei niet naar gekeken, legt een woordvoerder van de overkoepelende organisatie Avined uit. Hij verwacht dat hier vanwege het fipronil-schandaal snel verandering in zal komen.

'Inmiddels weten we beter', aldus de zegsman. Hij legt uit dat het keurmerk, dat sinds de jaren negentig bestaat, in het leven is geroepen door de eiersector zelf. Het stelt eisen op het gebied van hygiëne, dierenwelzijn en de herkomst van eieren.

Ook servicebedrijven moeten voor bepaalde werkzaamheden een certificaat hebben om klussen te mogen uitvoeren bij een bedrijf dat het keurmerk heeft. Ratten- en muizenbestrijders kunnen een certificaat krijgen als ze aan de criteria van IKB Ei voldoen. Voor bloedluisbestrijders bestaat die kwaliteitscontrole dus niet. 'Dit staat nu wel hoog op de agenda', zei de woordvoerder.

Bron: ANP