Een medewerker van het Catharina Kanker Instituut heeft een chemokalender bedacht die kanker bespreekbaar moet maken met kinderen. Met de kalender kan de ouder elke dag aangeven hoe hij of zij zich voelt. Zo wordt de ziekte en behandeling tastbaar en kan het kind rekening houden met de situatie waarin de ouder verkeert.

De kalender bestaat uit vakjes. Iedere dag kleurt de ouder het vakje groen, geel of rood met een bijhorende smiley. Groen betekent dat het goed gaat met de ouder en bij geel gaat het iets minder goed. Als vader of moeder helemaal niet goed voelt, kleurt de ouder het poppetje samen met het kind rood. Samen tekenen ze dan een verdrietig poppetje.

Afspraken maken met de kinderen

De kalender maakt het makkelijker om afspraken met het kind te maken. Als het poppetje rood is, dan kan het zijn dat het kind een nachtje bij opa en oma doorbrengt of dat de schoenen in huis uit moeten. Bij een groen poppetje is er tijd voor plezier.

'Ik wilde niet dat mijn borstkanker te beladen werd'

Marieke van het Catherina Ziekenhuis bedacht het idee toen ze zelf de diagnose van borstkanker kreeg. 'Er komt van alles op je af: een operatie, chemotherapie en natuurlijk toch de angst om dood te gaan en twee jonge kinderen achter te laten. Ik wilde niet dat mijn borstkanker te beladen werd, dat ze zouden schrikken als ik kaal zou worden van de chemo of na de operatie in het ziekenhuis.' Ook wilde Marieke niet dat de kinderen zich schuldig zouden voelen als zij een slechte week had na de chemo.

Kalender biedt houvast

De kinderfolders in het ziekenhuis hielpen Marieke en haar man heel erg bij het vertellen over de chemotherapie en bestraling. Volgens haar hebben ze het nog steeds gekscherend over 'Chemo Kasper' en 'Radio Robby'. 'Het is iets tastbaars voor kinderen. En dat is precies dat ik ook wilde bereiken met de kalender. De houvast die het geeft is erg handig, zowel de kinderen als ik hadden zo toch grip op de zaak. Het is tastbaar.'

Het Catharina Ziekenhuis stelt de chemokalender beschikbaar aan alle patiënten die het op de Dagbehandeling van het Catharina Kanker Instituut behandelt. Maar ook anderen kunnen er gebruik van maken.

Download hier de kalender

Bron: Catharina Ziekenhuis