Het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven onderzoekt de mogelijkheid om verpleegkundigen fitter door de nachtdienst te laten komen. Het ziekenhuis doet samen met de universiteit van Tilburg onderzoek om noodzakelijke nachtdiensten comfortabeler te maken. Als proef gaat het ziekenhuis twee maanden speciale brillen, een speciaal bed en gezond eten testen op drie afdelingen. 

‘Nachtdiensten afschaffen, kunnen we niet. Ze horen er nu eenmaal bij. Maar we kunnen het onze verpleegkundigen wel comfortabeler maken’, zegt Marieke van Schijndel, manager Spoedeisende Hulp van het Catharina Ziekenhuis. ‘De middelen die we inzetten tijdens de proefperiode zijn niet nieuw. Maar we willen per onderdeel weten of en hoe goed het werkt. Dat maakt het voor ons mogelijk om later ziekenhuisbreed maatregelen te nemen.’

Gekleurde brilglazen, gezonde maaltijden en een trillend bed

De speciale bril, waar blauwe en rode glazen in kunnen worden gezet, wordt op de kinderafdeling uitgeprobeerd. Blauw licht zorgt ervoor dat je wakker blijft en rood licht dat je beter kan inslapen. 

Op de Medium Care eten medewerkers twee gezonde maaltijden per nacht. Hierbij is goed gekeken naar wat het lichaam nodig heeft. Vooral kleine porties, niet te vet en verdeeld over meerdere eetmomenten zorgt voor meer balans. Op de Intensive Care kunnen medewerkers in een speciaal bed een powernap nemen van maximaal 24 minuten. Van Schijndel: ‘Dit bed geeft trillingen af en er kan geluisterd worden naar rustgevende muziek.’ De Spoedeisende Hulp mag alle drie de producten testen.

Producten wetenschappelijk onderzocht

De producten die de medewerkers op de afdelingen uitproberen, zijn wetenschappelijk onderzocht. Welk product het best werkt, moet in januari 2020 duidelijk worden. Dan zijn de eerste resultaten bekend. Het Catharina Ziekenhuis werkt daarna een plan uit om de nachtdienst voor verpleegkundigen van alle ziekenhuizen comfortabeler te maken.