De standaardmethode om hartritmestoornissen bij topsporters te constateren is verouderd, aldus cardiologen van het Amsterdam UMC. Ze hebben aangekondigd te gaan onderzoeken hoe de hartscreening kan worden verbeterd.

Het is op de dag af twee jaar geleden dat voetballer Abdelhak Nouri (Ajax) tijdens een oefenduel in Oostenrijk plotseling werd getroffen door een hartstilstand. Omdat achteraf is gebleken dat op het veld onvoldoende adequaat is ingegrepen, heeft Nouri bovendien ernstige en permanente hersenschade opgelopen. Na een tijd in het UMC Amsterdam te zijn verpleegd, wordt hij momenteel thuis verzorgd door familie.

Cardioloog Harald Jørstad verklaart tegenover de NOS dat die gebeurtenis en de relatie tussen de voetballer en het ziekenhuis in zekere zin niet los kan worden gezien van de wens om beter onderzoek te doen naar hartritmestoornissen bij topsporters: 'De motivatie was heel groot om iets te doen. Zo'n ingrijpende gebeurtenis schudt iedereen wakker.'

Onderzoek onder ruim 800 potentiële olympiërs

Enkele partijen die betrokken zijn bij het onderzoek zijn NOC*NSF, Sportmedisch Centrum Papendal en Amsterdam Movement Sciences. Om een representatieve hoeveelheid data te kunnen verzamelen voor analyse, worden ruim 800 potentiële olympiërs gescreend met onder meer echocardiografie, cardiogenetica en MRI-scans. Uitgangspunt is binnen enkele jaren in kaart te hebben gebracht hoe verborgen gebreken aan het hart het beste kunnen worden geconstateerd.

Volledige preventie?

Of het tragische voorval met Nouri zich niet had aangediend als er sprake was geweest van betere screening is overigens nog maar de vraag. Cardioloog Jørstad stelt dat geen enkele screening perfect is en dat het om een verscheidenheid aan omstandigheden kan gebeuren dat bepaalde signalen toch niet op tijd worden opgepikt. Het uitgangspunt is in beginsel niet zozeer algehele preventie, maar risicovermindering door aanvullende kennis en tijdige signalering: 'We hopen dat we vergelijkbare incidenten in de toekomst beter kunnen voorkomen, als we goed onderzoek doen.'

Bron: ANP / NOS.nl