De eerste cao speciaal voor de kraamzorg is eindelijk definitief. In december 2016 was er al een onderhandelingsakkoord, maar een aantal leden had moeite met vooral de kilometervergoeding waarin werd voorzien.

Maar die problemen zijn nu ook opgelost, zegt Wim van der Hoorn, cao-onderhandelaar FNV Zorg & Welzijn: 'Wij zijn er eindelijk naar volle tevredenheid uitgekomen. Het cao-akkoord met deze nieuwe afspraken geeft de werknemers de waardering die zij verdienen en houdt de sector aantrekkelijk voor werknemers om er te blijven én te gaan werken.'

Geen algemene cao meer

De cao geldt voor zo'n 10.000 werkenden in de kraamzorg. Zij vielen tot nu toe onder een meer algemene cao waaronder ook medewerkers in verpleeg- en verzorgingshuizen, de thuiszorg en de jeugdgezondheidszorg vallen.

Extra werk

De brancheorganisatie voor Geboortezorg (Bo Geboortezorg) is ook blij met het bereikte akkoord, maar vindt het jammer dat het zo lang heeft geduurd. Ze wijst op het extra werk dat erdoor voor de werkgevers in de kraamzorg is ontstaan.

Bron: ANP