Health Canada, de Canadese inspectie voor gezondheidszorg, heeft de Biocell getextureerde borstimplantaten van Allergan verboden. Twee type siliconen borstimplantaten mogen hierdoor per direct niet meer worden verkocht of geïmporteerd.   

Nadat 26 Canadese vrouwen met de diagnose ALCL, een zeldzame vorm van lymfeklierkanker, zich hadden gemeld bij Health Canada besloten ze de inspectie om de implantaten van de markt te halen. ALCL komt alleen voor bij vrouwen met siliconen borstimplantaten. Van de 26 zieke vrouwen hadden 22 vrouwen implantaten van Allergan.

Geen verbod op getextureerde borstimplantaten in Nederland

Minister Bruno Bruin van Medische Zorg besloot op 17 mei 2019 dat borstimplantaten met een ruw oppervlak niet worden verboden in Nederland.

Bekijk het interview dat Radar eerder had met Bruins over het besluit om de protheses niet te verbieden:

Implant Files: internationaal onderzoek door Radar en Trouw

Wereldwijd zorgden publicaties rondom de 'Implant Files' voor onrust over implantaten. De Implant Files is een internationaal onderzoek op initiatief van consumentenplatform Radar en dagblad Trouw naar toezicht op implantaten. Hieruit bleek dat controle op medische hulpmiddelen en implantaten zo gebrekkig is dat levens in gevaar kunnen komen.

Lees meer over de Implant Files