Een op de twintig volwassenen kampt met een depressie en bij jongeren is dat zelfs een op de vijftien. Om dat aantal terug te dringen en het probleem bespreekbaar te maken start de campagne Omgaan met depressie, een initiatief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en de Mental Health Foundation.

Minister Edith Schippers, psychiater Bram Bakker en artiest Mike Boddé, die zelf een depressie overwon, geven maandag in Bussum het startsein voor de campagne. De komende maanden zijn tv-spotjes te zien, gericht op jonge vrouwen (18-35 jaar) en jongeren van dertien tot achttien. Ook wordt een website gelanceerd.

'We willen en moeten mensen met een depressie helpen. Maar veel mensen herkennen een depressie niet. Bij zichzelf niet en ook niet bij een ander', aldus Schippers. 'Over psychische problemen praten is voor veel mensen ook moeilijk. Terwijl dat cruciaal is. En het is vaak de eerste stap naar hulp.'

Nederland telt 800.000 mensen met een depressie. Eerder dit jaar bleek uit zowel Duits als Nederlands onderzoek dat mensen met milde depressieve klachten baat kunnen hebben bij online-zelfhulp om een zware depressie te voorkomen.

De Mental Health Foundation werd begin dit jaar opgericht. De stichting zet zich in voor alle psychische aandoeningen maar richt zich komend jaar vooral op depressies bij jonge vrouwen en jongeren. 'Wij rusten niet voordat het draagvlak voor deze ziekte net zo groot is als dat voor lichamelijke aandoeningen', aldus de initiatiefnemers.

Lees wat je kunt doen als je hulp wil bij psychische problemen.

Bron: ANP