Steeds vaker melden mensen zich met overspannenheid of een burn-out bij de bedrijfsarts, meldt het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten op basis van landelijke cijfers.

Vorig jaar vielen ruim veertig procent van alle meldingen in de categorie 'psychische beroepsziekte'. 'Het aantal blijft toenemen', aldus de organisatie. In totaal kwam er 6270 meldingen van beroepsziekten binnen.

Oudere mannen vaakst thuis

Volgens de bedrijfsartsen komen de meeste beroepsziekten voor bij mannen (64 procent) en bij werknemers boven de 45 (ruim twee derde van alle meldingen). De branches waar werknemers zich het vaakst ziek melden zijn de bouw, de transportsector, de financiële sector, industrie, gezondheidszorg en maatschappelijke dienstverlening.

Arbeidsongeschiktheid

Volgens de onderzoekers leiden beroepsziekten in zeventig procent van de gevallen tot tijdelijke of blijvende arbeidsongeschiktheid.

Dossier over stress

Iedereen heeft weleens stress en dat is niet per definitie slecht. Men heeft nu eenmaal een minimaal niveau van spanning nodig om optimaal te kunnen presteren. Lees hier alles over stress en hoe er mee om te gaan!

Omgaan met stress

Bron: ANP