'170.000 burgerhulpverleners in Nederland vergroten overlevingskans na hartstilstand', blijkt uit promotieonderzoek van Ruud Pijls van het Maastricht UMC+.

Volgens het onderzoek krijgen 1 op de duizend mannen, en 0,4 op de duizend vrouwen per jaar een hartstilstand. Als zij niet worden gereanimeerd zijn de overlevingskansen klein. Als er snel hulp wordt geboden stijgt de overlevingskans aanzienlijk.

Wil jij burgerhulpverlener worden, of wil je daar graag meer informatie over? Ga naar: Burgerhulpverlener worden? 4 vragen.

'Bewustwording over hartstilstand van belang'

Pijls bekeek 422 reanimaties in de provincie Limburg waarbij het burgerhulpverleningssysteem werd geactiveerd. Bij 291 reanimaties werd er succesvol een burgerhulpverlener gemobiliseerd. Dat verhoogde ook de overlevingskans: 27 procent tegenover 16 procent als er geen burgerhulpverlener ter plaatse was gekomen.

Meer burgerhulpverleners en meer AED's zijn volgens Pijls belangrijk, maar bewustwording is van een nog groter belang. 'Mensen moeten een hartstilstand kunnen herkennen, en moeten kunnen reanimeren. Als een hartstilstand niet herkend wordt, is een AED ook waardeloos', aldus Pijls.