Minister Bruins voor Medische Zorg geeft desnoods een ontheffing voor medische hulpmiddelen met een Brits certificaat als er een no-deal-brexit komt. Experts zeiden eerder al bezorgd te zijn over de beschikbaarheid van operatiehandschoenen, bloedtesten en andere medische hulpmiddelen als het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie (EU) stapt zonder akkoord.

Bruins: 'Ondanks herhaalde oproepen zijn er nog steeds fabrikanten die de situatie onderschatten. Tegelijkertijd is het natuurlijk niet zo dat de operatiehandschoenen, bloedtesten of één van de vele andere hulpmiddelen met een bestaand Brits CE-certificaat van de ene op de andere dag onveilig zijn geworden.'

'Ontheffingen in uitzonderlijke situaties'

'Indien nodig zal ik in uitzonderlijke situaties zelf ontheffingen verlenen. Daarbij gelden uiteraard strakke voorwaarden.' Volgens Bruins zijn veel van die hulpmiddelen inmiddels al omgezet naar een registratie in één van de EU27-lidstaten. De minister zegt verder de Europese Commissie opgeroepen te hebben tot een gecoördineerde aanpak van eventuele tekorten.

In een uitzending van EenVandaag van 12 maart uitten experts hun zorgen over de beschikbaarheid van medische hulpmiddelen als het Verenigd Koninkrijk uit de EU stapt zonder akkoord.

Lees meer bij Radar over het implantatendebat dat donderdag plaatsvond

Bekijk ook de reportage van EenVandaag over medische hulpmiddelen met een Brits certificaat