De Britse voetbalbond verbiedt koppen tijdens voetbaltrainingen voor kinderen tot twaalf jaar. Kinderen tussen de zes en elf mogen niet meer 'onnodig koppen', en voor kinderen tussen de twaalf en zestien komt er een beperking op het koppen. Dat meldt de NOS. De Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) vindt een verbod te ver gaan.

De richtlijn voor het kopballen is aangepast na onderzoek van de universiteit van Glasgow. Daaruit blijkt dat profvoetballers ruim drie keer zo veel kans hebben te overlijden aan een hersenaandoening als niet-voetballers.

Dokters van Morgen besteedde vorig jaar aandacht aan revalideren na hersenletsel. In die uitzending vertelde ook Rianne haar verhaal. Zij werd depressief na een hersenschudding op het voetbalveld.

Terugkijken: Revalideren bij hersenletsel

Rianne raakte buiten bewustzijn door een bal tegen haar hoofd. De fysio zegt dat ze door kan spelen, maar ze voelt zich niet goed. 'Ik had mentale en fysieke klachten. Licht en geluiden waren te heftig.'

Voetballen lukt niet meer, en haar contract bij voetbalclub ADO wordt niet verlengd. Ze raakt werkloos en trekt zich steeds meer terug. Ze raakt depressief, en mist de erkenning. 'Niemand wist wat je ermee moest. Daar liep ik echt tegenaan.'

Lees Riannes verhaal hier, en kijk onderstaande video: