ALDI stopt in het Verenigd Koninkrijk en Ierland met de verkoop van energiedrankjes aan jongeren onder de zestien jaar. De winkelketen voert de leeftijdsbeperking in vanwege de groeiende bezorgdheid over het gebruik van energiedrank onder jongeren.

Meerdere Britse supermarkten hebben inmiddels een verbod op de verkoop van energiedrankjes aan jongeren onder de zestien ingesteld. De twee grootste Britse supermarktketens, Tesco en Sainsbury's, blijven de drankjes wel verstrekken.

Oproepen tot een verbod

In Groot-Brittanië zijn de energiedrankjes negatief in het nieuws. Verschillende onderzoekers en televisiepersoonlijkheden roepen op tot een verbod op de drankjes omdat ze hoge hoeveelheden suiker en cafeïne bevatten. Nadat ook een parlementslid opriep tot een verbod, kondigde premier May een onderzoek aan.

Energiedrankjes in Nederland

Vorige week riep ook de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) op tot een verbod. Volgens hen zijn de energiedrankjes niet onschuldig. 'Artsen zijn zich er steeds meer van bewust dat medische klachten van jongeren veroorzaakt kunnen zijn door energiedrankjes. Zelf informeer ik vaker bij een patiënt of hij of zij energiedrankjes heeft gedronken, ook om onnodige medicalisering te voorkomen', legt kinderarts Brita de Jong-Van Kempen uit.

Nederlands onderzoek

Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) kondigde ook een onderzoek aan. Hij liet weten dat dit onderzoek speciaal focust op de gezondheidseffecten van de combinatie van cafeïne en suiker op kinderen en jongeren. Hij wil weten hoe andere landen daarmee omgaan. 'En hoe wij daar zelf het best mee om kunnen gaan', aldus Blokhuis. Mogelijk dat het RIVM en/of de Gezondheidsraad het onderzoek moeten gaan uitvoeren.

Update 22:30 uur: Reactie ALDI Nederland

ALDI Nederland gaat de verkoop van energiedrankjes aan jongeren vooralsnog niet aan banden leggen. Volgens een woordvoerder namens ALDI Nederland maakt de keten in ons land deel uit van ALDI Nord, terwijl de Britse winkels tot ALDI Süd behoren. Dat zijn twee zelfstandige bedrijven. De woordvoerder stelt dat het beleid bij de Britse ALDI daarom niet van toepassing is op Nederland. 'Wij volgen uiteraard de maatschappelijke discussie rondom dit onderwerp op de voet en we bekijken ook wat dit voor ons in de toekomst kan betekenen.'

Bron: ANP / NOS