De drie Nederlandse brandwondencentra beginnen deze maand met het behandelen van patiënten met nieuw gekweekte huid, die is opgebouwd uit huidcellen van de patiënt zelf. Daarmee zijn ze de eerste in Europa die de nieuwe behandeltechniek in praktijk brengen. De patiënt herstelt hierdoor sneller, beter en met minder littekens, maakte Brandwondenzorg Nederland maandag bekend.

'Met behulp van tissue engineering kweken we een deel van een nieuw orgaan (huid) dat we transplanteren op diepe brandwonden van zowel kinderen als volwassen patiënten die zijn opgenomen in onze (kinder)brandwondencentra', zegt Esther Middelkoop, bijzonder hoogleraar huidregeneratie en wondgenezing.

Huid kweken

Met de nieuwe behandelmethode wordt tijdens de opname van de patiënt een compleet nieuw deel van de eigen huid in het laboratorium gekweekt. Deze huid wordt niet afgestoten door het lichaam. Dat is volgens Middelkoop bij huid van een orgaandonor wel het geval.

Huidtransplantatie

Volgens haar is het nu niet mogelijk om de huid van een patiënt met brandwonden te repareren door het transplanteren van een groot stuk eigen huid van een andere plek van het lichaam. 'Je verplaatst dan het probleem. Doordat er op de donorplek ook een diepe wond ontstaat loopt de patiënt kans op infecties en zal hij de behandeling mogelijk niet overleven of juist meer littekens krijgen', aldus de hoogleraar.

Brandwondencentra

Patiënten met ernstige brandwonden worden in Nederland behandeld in drie centra, in Groningen, Beverwijk en Rotterdam.

Bron: ANP