De drie Nederlandse brandwondencentra in Groningen, Beverwijk en Rotterdam gaan samenwerken in de overkoepelende organisatie Brandwondenzorg Nederland. Daardoor kunnen ze op ieder moment inspelen op een groot incident met slachtoffers met brandwonden, bijvoorbeeld na een aanslag.

De betrokken brandwondencentra en de Nederlandse Brandwonden Stichting meldden donderdag verder dat die snelle, hoog kwalitatieve en gestructureerde samenwerking tussen hun experts van levensbelang is. Zo wordt onder meer de capaciteit tussen de centra goed op elkaar afgestemd.

Landelijke dekking

Door de samenwerking van het Maasstad Ziekenhuis (Rotterdam), het Rode Kruis Ziekenhuis (Beverwijk) en het Martini Ziekenhuis (Groningen) is een landelijke dekking gegarandeerd. Deze gespecialiseerde centra kunnen bij grote incidenten tevens een beroep doen op nabijgelegen academische ziekenhuizen.

Voorbeeld

Volgens Kees van der Vlies, medisch hoofd van het Brandwondencentrum Rotterdam, voldoet de brandwondenzorg in Nederland aan de hoogste Europese eisen. De European Burns Association heeft de Nederlandse aanpak als voorbeeldwerkwijze aangewezen.

Bron: ANP