Bij brandwonden die je in de nacht oploopt, duurt het helingsproces elf dagen langer dan bij overdag opgelopen brandwonden. Dit ontdekten onderzoekers van het Britse MRC Labratory of Molecular Biology. Volgens hen is dit verschil in genezing te verklaren door de invloed van de biologische klok op onze lichaamscellen. Het snellere herstel zou ook van toepassing zijn op andere typen huidwonden.

Het team van onderzoekers verklaarde tegenover de BBC 'geschokt' te zijn door de verschillen tussen de 118 onderzochte brandwondenpatiënten. De gemiddelde tijd tot genezing bij de patiënten die hun brandwonden 's nachts hadden opgelopen was 28 dagen, terwijl de overdag opgelopen brandwonden binnen 17 dagen genazen.

Huidherstel door eiwitten

Bepaalde genen in de fibroblasten, een soort huidcellen, sturen eiwitten aan die belangrijk zijn voor het huidherstel. Uit het laboratoriumonderzoek bleek dat die aansturing afhankelijk is van de biologische klok. Om deze reden zijn de eiwitten overdag actiever. Bij een vervolgonderzoek op muizen bleek dat de diertjes die overdag een wond opliepen, twee keer sneller herstelden dan hun soortgenoten die in de nacht gewond raakten.

Biologische klok

Een van de onderzoekers, John O'Neill, zegt tegenover de Britse nieuwszender dat de paraatheid van de eiwitten te vergelijken is met die van een atleet bij de 100 meter sprint. 'De sprinter die gehurkt en wel klaar zit in de blokken, is natuurlijk veel sneller weg dan de man die rechtop staat.'

Herstel na operaties

De onderzoekers denken dat deze kennis in de toekomst van pas kan komen om het huidherstel na chirurgische ingrepen te bevorderen. Zo zouden bepaalde ingrepen beter overdag kunnen plaatsvinden.

Bron: Nu.nl, BBC