Koolmonoxide is een giftig gas en staat bekend als sluipmoordenaar: je proeft of ruikt of ziet het niet. Bij inademing raak je al snel bewusteloos. De brandweer stelt dat er jaarlijks gemiddeld vijf tot tien mensen door koolmonoxidevergiftiging overlijden en enkele honderden mensen ervoor moeten worden behandeld.

Maar omdat koolmonoxidevergiftiging in veel gevallen niet wordt herkend, ligt het werkelijke aantal vermoedelijk drie tot vijf keer zo hoog, aldus een woordvoerder van Brandweer Nederland. De woordvoerder baseert zich op cijfers van de Onderzoeksraad voor Veiligheid uit 2015. Volgens het onderzoek van de raad gebeurt 46 procent van de ongevallen met een cv-installatie; het merendeel modern en goed onderhouden. 'Dit wijkt af van het beeld dat vooral oude geisers of slecht onderhouden toestellen te veel koolmonoxide zouden produceren', aldus de OVV destijds in het rapport.

Inademen

Koolmonoxide komt in ons lichaam terecht door inademing. De eerste verschijnselen bij een acute blootstelling zijn hoofdpijn, misselijkheid, overgeven, duizeligheid, dubbelzien, vermoeidheid, geheugenverlies en flauwvallen.

Wie wordt blootgesteld aan te hoge concentraties, kan ook problemen krijgen met ademhalen, of schade oplopen aan hart of zenuwstelsel, inclusief de hersenen. Uiteindelijk kan iemand in coma raken en overlijden.

Een blootstelling aan een relatief lage waarde kan al gevaarlijk zijn: het kan leiden tot desoriƫntatie of in slaap vallen, waardoor het slachtoffer zichzelf niet in veiligheid kan brengen en verder bedwelmd kan raken, mogelijk met de dood tot gevolg.

 

Dode door koolmonoxidevergiftiging in Doesburg

Woensdagochtend is een man door koolmonoxidevergiftiging in een woning in het Gelderse Doesburg om het leven gekomen. Twee andere gezinsleden zijn in ziekenhuizen opgenomen, melden de hulpdiensten. De problemen werden ontdekt door het gezin zelf, bij het opstaan, aldus een woordvoerder van de veiligheidsregio Gelderland-Midden. De brandweer onderzoekt nog wat de exacte oorzaak is van de koolmonoxidevergiftiging. Het vermoeden is dat er iets aan de hand was met de cv-ketel.

Bron: ANP