Amerikaanse farmaceuten schrijven in een brandbrief aan minister Bruno Bruins (Medische Zorg) dat zij zich zorgen maken over zijn beleid. Deze kritiek is bij minister Bruins in het verkeerde keelgat geschoten.

Weinig oog voor investeringen

Het kabinet zou zich, volgens onder andere de Amerikaanse bedrijven MSD, Gilead en Janssen, te veel bemoeien met de prijzen van geneesmiddelen en heeft te weinig oog 'voor de noodzaak van investeringen voor de medicijnen van morgen'. Ook zou het rendement op nieuwe investeringen zodanig laag zijn dat investeerders zich terugtrekken.

Beter richten op betaalbare medicijnen

Minister Bruins is het niet met deze kritiek eens. Volgens hem zouden deze bedrijven zich beter kunnen richten op het maken van betaalbare medicijnen. Ook moesten ze zelf maar eens duidelijk gaan maken waarom zij zulke hoge prijzen vragen voor hun medicijnen en hoeveel winst ze maken. 

Belang van patiënt staat voorop

Ook na deze brandbrief geeft minister Bruins geen gehoor aan de Amerikaanse farmaceuten. 'Zolang er farmaceuten zijn die prijzen van geneesmiddelen zomaar vervijfvoudigen of tonnen vragen voor een levensreddende behandeling zonder enige onderbouwing van die prijs, zal ik me hiertegen blijven verzetten' waarschuwt Bruins. Niet de winst van de industrie, maar het belang van de patiënt staat voor hem voorop. Hij 'kan er met de pet niet bij' dat deze bedrijven, 'die allemaal zeggen in het belang van de patiënt te werken, een lobby voeren die niet tot een oplossing leidt'.

In de clinch met firmabedrijven

Bruis en zijn voorganger Edith Schippers hebben vaker onenigheid gehad met firmabedrijven die hoge prijzen vragen voor hun medicijnen. De farmaceuten lopen vooral te hoop tegen de inperking van de eigendomsrechten van medicijnen. Zo staat Bruins positief tegenover het initiatief van apothekers om gepatenteerde medicijnen na te maken. Ook onderzoekt hij 'dwanglicenties' om extreem dure patenten te omzeilen.

Bron: ANP