Plastisch chirurgen van het Maastricht UMC (MUMC) hebben aangetoond dat een borstreconstructie met eigen weefsel uit het bovenbeen effectief is. Het ziekenhuis paste de techniek nu al meer dan honderd keer en het blijkt een uitstekend alternatief voor patiënten met weinig buikweefsel.

Vrouwen die een of twee borsten laten amputeren vanwege borstkanker (of de genetische aanleg daarvoor) kunnen de borst laten reconstrueren. Dat kan met implantaten, maar meestal valt de keuze op het gebruik van eigen weefsel. De beste resultaten boekt men met buikweefsel, maar als de patiënt een te platte buik heeft is dit simpelweg niet mogelijk. Het bovenbeen- en heupweefsel blijkt een uitstekend alternatief.  De chirurgen beschrijven hun uitvinding in het wetenschappelijk tijdschrift Plastic and Reconstructive Surgery.

Reconstructie

Vanaf 2012 ondergingen zo’n honderd patiëntes een reconstructie met gebruik van bovenbeenweefsel. De plastische chirurgen van het MUMC ontwikkelden speciaal voor deze methode enkele chirurgische verfijningstechnieken, om zo complicaties tot een minimum te beperken. Ook waren de technieken erop gericht een zo mooi mogelijk eindresultaat te bereiken.

Bijwerkingen

Het kleine aantal gevallen van bijwerking is volgens chirurg Stefania Tuinder vergelijkbaar met andere typen reconstructies. 'We tonen met onze studie aan dat we een wetenschappelijk bewezen alternatief kunnen bieden aan patiënten.'

Eigen keuze

De reconstructie met heup- en bovenbeenweefsel is inmiddels standaard onderdeel van het behandelaanbod: 'Uiteindelijk passen wij onze technieken altijd aan de patiënt aan, en niet andersom', zegt Tuinder. 'We kijken naar de unieke kenmerken en luisteren naar de wensen van de patiënt en kiezen in overleg met haar voor een behandeling. Als het mogelijk is, proberen we ook de zenuw te behouden, zodat het gevoel in de borst op termijn gedeeltelijk terugkeert. Te allen tijde proberen we de kwaliteit van leven van vrouwen zo groot als mogelijk te maken', sluit de plastisch chirurge af.

Bekijk hier de 2doc 'Krijg nou tieten' over borstkanker, borstreconstructies en het BRCA-gen.