Bijna een derde van vrouwen voelt zich onprettig bij het geven van borstvoeding in openbare gelegenheden, zoals de sportclub, speeltuin, restaurant of café. Dat concludeert het Voedingscentrum op basis van eigen onderzoek onder 922 moeders.

De ondervraagde vrouwen zeggen het gevoel te hebben dat anderen het aanstootgevend vinden, of vrezen dat anderen de borst kunnen zien. Ook een oncomfortabele voedhouding en negatieve reacties uit de omgeving worden vaak genoemd als reden om liever geen borstvoeding buitenshuis te geven.

De sportaccommodatie en winkels/winkelcentra worden als minst prettige locaties ervaren om te voeden. Daarna volgen musea en scholen. In zorginstellingen voelen vrouwen zich het minst bezwaard.

Twee derde van de ondervraagde moeders zijn in de leeftijd van dertig tot veertig jaar en een derde twintig tot dertig. Zo'n 84 procent van de respondenten gaf borstvoeding ten tijde van het onderzoek.

Uit eerder onderzoek van het Voedingscentrum bleek dat bijna de helft van de Nederlanders het niet normaal vindt dat vrouwen in het openbaar borstvoeding geven aan hun kind.

Bron: ANP