Mannen weten vaak niet dat ze ook borstkanker kunnen krijgen en zelfs dokters staan er niet allemaal zo gauw bij stil. Dat is ook niet zo'n wonder: tegenover de 17.000 vrouwen die de diagnose per jaar krijgen, staan honderd mannen. Vrijdag ging er al een speciale site over mannenborstkanker de lucht in, die zaterdag officieel wordt gelanceerd tijdens een borstkankersymposium in Putten.

Uit onderzoek van het Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam en het UMC Utrecht is op te maken dat ongeveer 40 procent van de mannen met borstkanker eerder niet wist dat zij de ziekte ook konden krijgen. Ook in hun omgeving wordt er nog vaak van opgekeken. De onbekendheid van de kans op borstkanker maakt dat mannen niet zo gauw actie ondernemen als ze een knobbeltje of iets anders verdachts voelen.

Informatie verstrekken

De site moet niet alleen het bewustzijn vergroten maar ook informatie bieden, want die is voor mannen bijna niet te vinden, aldus initiatiefnemers. Volgens Tom Bootsma, onderzoeker op dit project en werkzaam voor zowel het Antoni van Leeuwenhoek als het UMC Utrecht, kan de website worden gebruikt als een 'wegwijzer' voor patiënten, naasten, medische professionals en onderzoekers, die op zoek zijn naar informatie over borstkanker bij mannen.

Gemiddeld zijn mannen bij diagnose 68 jaar. Bij vrouwen is dat 61 jaar.

Documentaire

Krijg Nou Tieten laat, in borstkankermaand oktober, zien welke angsten en heftige dilemma's het dragen van het borstkankergen met zich meebrengt. Te zien bij AVROTROS op NPO 2, maandag 9 oktober om 21.00 uur.

Vind hier meer informatie over 'Krijg nou tieten'

Bron: ANP