Het Ierse farmaceutische bedrijf Allergan heeft de Europese verkoop van zogeheten getextureerde borstimplantaten, die ook in Nederland zijn verkocht, gestaakt. Dat gebeurde op verzoek van de Franse toezichthouder op geneesmiddelen ANSM. Bestaande voorraden in Europa zijn teruggeroepen.

De Franse inspectie voor de volksgezondheid adviseerde artsen eerder dit jaar al om bepaalde borstimplantaten niet meer te gebruiken. Ze zouden een vorm van lymfeklierkanker kunnen veroorzaken. De kans daarop is volgens de inspectie wel zeer klein.

Allergan is het niet eens met het besluit van de inspectie, maar zegt wel volledig mee te werken. Volgens het bedrijf is er geen direct gezondheidsrisico vastgesteld voor vrouwen met de betreffende implantaten.

'Kans op kanker bijzonder klein'

Volgens gezondheidsinstituut RIVM is de kans dat iemand lymfeklierkanker krijgt als gevolg van deze implantaten bijzonder klein. 'Deze zeer zeldzame vormen van kanker lijken bij allerlei implantaten voor te kunnen komen, bijvoorbeeld ook bij een ingebracht metalen plaatje', aldus een woordvoerder.

Volgens hem hebben ongeveer 200.000 mensen borstimplantaten in Nederland, waarvan het grootste deel getextureerde implantaten zijn.

Implant Files

Consumentenprogramma Radar (AVROTROS) en Trouw hebben samen met 250 journalisten wereldwijd een grootschalig onderzoek gedaan naar implantaten: Implant Files. Uit het onderzoek blijkt dat de controle op medische hulpmiddelen en implantaten zo gebrekkig is dat ernstige bijwerkingen lang onopgemerkt blijven en levens in gevaar komen.

Alles over Implant Files op de website van Radar

Borstimplantaten

Nog steeds wordt tegen vrouwen gezegd dat siliconen borstimplantaten veilig zijn. De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft het RIVM opdracht gegeven om onderzoek te doen naar de technische dossiers van fabrikanten van borstimplantaten in Nederland. En de resultaten zijn schokkend: 10 van de 10 dossiers vertonen gebreken.

Kijk de uitzending van Zorg.nu over borstimplantaten

Bron: ANP