Britse onderzoekers stellen dat een dubbele borstamputatie na constatering van borstkanker geen invloed heeft op de overlevingskans van jonge vrouwen die het BRCA-gen dragen. Het onderzoek richtte zich op vrouwen onder de veertig over een tijdsbestek van tien jaar. Of de borstamputatie gelijk na diagnose de levensverwachting op lange termijn zou kunnen vergroten werd niet onderzocht.

Volgens de auteur van het onderzoek, Diana Eccles, krijgen dragers van het BRCA-gen die gediagnosticeerd worden met borstkanker al snel een dubbele borstamputatie aangeboden. 'Onze bevindingen tonen aan dat deze operatie niet per direct en gelijktijdig met andere behandelingen plaats hoeft te vinden.' Vrouwen moeten volgens de onderzoekers de tijd krijgen om na te denken over de ingrijpende maatregel.

Gelijke overlevingskansen

Tijdens het onderzoek volgden de onderzoekers 2751 vrouwen onder de veertig jaar gedurende tien jaar. 651 patiënten stierven binnen tien jaar als gevolg van de borstkanker. Er was geen procentueel verschil tussen de overlevingskans van vrouwen met het BRCA-gen en de vrouwen zonder. Het lichaamsgewicht en afkomst hadden geen invloed op de overlevingskans. De onderzoekers van de universiteit van Southampton publiceerden hierover een artikel in The Lancet Oncology.

De studie richtte zich niet op vrouwen met het BRCA-gen die hun borsten preventief lieten verwijderen om kanker te voorkomen.

Leven met een BRCA-gen

Documentairemakers Annemiek Brumsteede en Deborah van der Starre maakten de docu 'Krijg Nou Tieten'. De vrouwen laten zien welke angsten en heftige dilemma's het dragen van het BRCA-gen met zich meebrengt.

Zou jij je borsten preventief laten verwijderen?

Bron: BBC