In drie studentenhuizen in Utrecht is een uitbraak van de infectieziekte bof, meldt de GGD Utrecht. Bij vijf studenten staat vast dat ze besmet zijn geraakt, bij drie andere studenten is het waarschijnlijk dat ze het bofvirus hebben opgelopen.

'Vooralsnog is er geen directe link gevonden tussen de eerste patiënten in de verschillende huizen. Er is geen duidelijke link met een studie, vereniging of activiteit in de afgelopen periode. Wel heeft binnen huizen verspreiding plaatsgevonden naar huisgenoten', aldus de GGD.

Bof begint vaak met griepachtige verschijnselen, na een paar dagen gevolgd door een ontsteking van de speekselklieren, die een zwelling van de wang of hals kan geven. De meeste zieken zijn na een week weer volledig hersteld. In enkele gevallen kunnen complicaties optreden als gehoorschade of een teelbalontsteking.

Bof voorkomen

Volgens het Rijksvaccinatieprogramma krijgen kinderen een inenting tegen bof als ze 14 maanden oud en 9 jaar oud zijn. Als je deze vaccinatie niet gehad hebt, maar je wil wel beschermd zijn tegen het virus, dan wordt aangeraden de inenting alsnog te halen.

Anderen besmetten met virus

Neem contact op met de huisarts als je denkt bof op te hebben gelopen. Je hebt geen medicijnen of behandeling nodig om van de klachten af te komen. Wel kan je pijnstillers krijgen tegen de pijn.

Om te zorgen dat je anderen niet besmet is het verstandig om goed je handen te wassen. Gebruik ook bij het niezen een papieren zakdoek en gooi deze weg zodra je hem hebt gebruikt. Het is niet nodig om bij iedereen uit de buurt te blijven.

Bron: ANP / GGD Utrecht