Het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) adviseert boeren die op het punt staan te oogsten om geen gewassen te oogsten die binnen 20 meter van bomen met daarin de eikenprocessierups staan.

Bastiaan Meerburg, directeur van het KAD, vertelt aan RTV Oost dat er brandharen tussen de gewassen kunnen komen op het moment dat er geoogst wordt. 'De haartjes kunnen problemen veroorzaken voor de volksgezondheid en de diergezondheid. Bij het oogstproces loopt de boer zelf een risico. Ook de burger kan in contact komen met de brandharen via dat voedsel. Dat is dus een risico.'

Geen verplichting

'Bij veehouders adviseren wij al om de dieren niet onder de bomen met de rups te laten lopen', aldus Meerburg. De afstand van 20 meter is een inschatting. 'Het is een advies en boeren mogen zelf bepalen of ze wassen oogsten binnen die grens', verduidelijkt hij. 

Structurele oplossing

Meerburg stelt dat er nog geen structurele oplossing voor het probleem is en dat dit jaar bovendien een extreem jaar is voor de eikenprocessierups. Wel benadrukt hij dat er een kennisplatform is ingericht om te voorkomen dat boeren volgend jaar met hetzelfde probleem te maken krijgen. 

Wil je meer weten over de gevolgen van blootstelling aan de haartjes van de eikenprocessierups? We hebben een achtergrondartikel samengesteld waarin we nader ingaan op diverse huidirritaties.

Bron: ANP / RTV Oost