Een protestactie van een groep BN'ers tegen de coronaregels van het kabinet is heel slecht gevallen bij ic-artsen en ander zorgpersoneel. Famke Louise, Thomas Berge, Tim Douwsma en Bizzey meldden maandagavond op sociale media de regels tegen de verspreiding van het virus niet meer te willen volgen. Zij stellen dat de overheid te weinig duidelijkheid geeft en 'kritische artsen de mond snoert'.

Dit valt verkeerd bij zorgpersoneel, dat op sociale media hard uithaalt naar de zangers en vloggers. 'Mensen die meedoen aan #ikdoenietmeermee nodig ik graag uit om een kijkje te nemen op de ic', stelt recoveryverpleegkundige Don Roelofsen uit Den Bosch. 'Daar wordt namelijk met man en macht gewerkt voor patiënten die nog wél graag mee willen doen.' Zijn irritatie krijgt veel bijval.

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) vindt de oproep 'onverantwoord'. Hij wil binnenkort met een aantal van deze BN'ers in gesprek gaan, laat hij weten.

'#ikdoenietmeermee is onverantwoord'

'Vragen is goed, kritiek is prima, maar #ikdoenietmeermee is onverantwoord. Om kwetsbare mensen te beschermen, om te zorgen dat de zorg het volhoudt, moeten we juist wel meedoen - allemaal', aldus de minister.

De minister vindt het ook vreemd dat Famke Louise sympathie heeft voor de oproep. In het voorjaar heeft een aantal influencers zich op verzoek van het ministerie van Volksgezondheid ingezet voor de campagne om jongeren te wijzen op het belang van coronamaatregelen. Famke Louise deed hier ook aan mee.

Grapperhaus: 'De maatregelen zijn echt nodig'

'De maatregelen die we treffen zijn echt nodig', zegt Ferd Grapperhaus die als minister van Justitie en Veiligheid belast is met de handhaving van de coronaregels. 'Je moet niet alleen maar roepen: ik doe niet mee. Dat helpt niemand verder.'

Grapperhaus vindt de oproep 'uiterst onverantwoord'. Maar er is volgens hem geen sprake van opruiing. 'Ik geloof niet dat het zover is gegaan.'

Bron: ANP