Er moeten vergaande maatregelen komen om te zorgen voor een rookvrije generatie. Dit staat in een concept-akkoord dat staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) met antirookclubs en gezondheidsorganisaties heeft gesloten, meldt de Telegraaf.

Een pakje sigaretten zal over een paar jaar minimaal een tientje kosten. Al vanaf volgend jaar worden de accijnzen substantieel verhoogd. In de zorg, bij de overheid en de horeca mag binnen een paar jaar helemaal niet meer gerookt worden. Ook niet in rookruimtes of in rookhokken op het eigen terrein. Datzelfde geldt voor schoolpleinen, speeltuinen en sportterreinen.

'Buiten roken wordt verboden'

Op den duur moeten alle bedrijven volledig rookvrij worden. Zowel rookruimtes als buiten roken worden daarbij verboden. Het rookverbod zal gelden voor alle tabaksproducten, de e-sigaret, de shisha-pen, de waterpijp, en kruidenmengsels en aanverwante producten.

De tabaksindustrie werd bij de onderhandelingen voor het concept-akkoord geweerd. Desgevraagd spreekt de tabaksbranche van een 'dictaat' en van 'vergaande inmenging in het privéleven van volwassen rokers'.

Stoppen met roken: hoe doe je dat?

Bron: ANP