Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) wil concreet actie ondernemen om de problemen met de lange wachtlijsten in de geestelijke gezondheidszorg aan te pakken. Dat zei hij voorafgaand aan een gesprek met Charlotte Bouwman, die sinds vorige week actie voert in het ministerie van Volksgezondheid.

Bouwman kreeg dinsdag in de hal van het ministerie gezelschap van tientallen lotgenoten en medestanders. Voor de tweede keer in een week is ze in gesprek met Blokhuis over de problemen in de ggz. 'Morgen is er een debat, en dan zullen er veel woorden gesproken worden', aldus Blokhuis. 'Maar neem van mij aan, we laten het niet bij woorden, er komen ook daden.'

Om de gezondheidszorg te verbeteren heeft Bouwman drie eisen opgesteld: een helpdesk voor mensen met complexe psychische problemen, landelijke behandelcentra voor deze groep en actie op het gebied van acute hulp.

Update 29 januari: Kamer sceptisch over aanpak Blokhuis

In de Tweede Kamer leven veel vragen over de uitvoering van de aanpak van de lange wachtlijsten in de geestelijke gezondheidszorg. In een debat over de ggz woensdag waren meerdere partijen ronduit sceptisch.

Blokhuis had een dag eerder gezegd dat hij gaat ingrijpen als zorgaanbieders en verzekeraars er niet in slagen mensen te helpen die complexe psychische zorg nodig hebben. Hij wil van hen over vier weken een plan van aanpak zien. 'Als dat niet gaat zoals we willen, is VWS in charge', zei hij.

Vragen bij kamerleden

Maar hoe wil de staatssecretaris die eventuele dwingende hand dan vormgeven? vroegen Kamerleden. Beschikt de staatssecretaris wel over de instrumenten om knopen door te hakken?, wilde VVD'er Kelly Regterschot weten. 'Hoe gaat de staatssecretaris zijn stevige woorden waarmaken?', vroeg SP-Kamerlid Maarten Hijink.

Een team dat al binnen het ministerie bestaat voor mensen die niet de juiste zorg krijgen, moet meer onder de aandacht worden gebracht, aldus Blokhuis. Volgens de staatssecretaris heeft dat team vorig jaar zeker 350 mensen die zich meldden, kunnen helpen.

En als een ambtenaar er niet in slaagt zaken 'uit de knoop te trekken', moet desnoods de secretaris-generaal of in het uiterste geval de bewindspersoon zich ermee bemoeien. 'Dat is een vorm van doorzettingsmacht' zei Blokhuis. Daar is dan geen nieuwe wet of regel voor nodig.

GroenLinks vindt dat te 'vrijblijvend'. Kamerlid Wim-Jan Renkema wil met voorstellen komen om een nieuwe bevoegdheid voor de bewindslieden 'juridisch te verankeren'.

Al 800 dagen op wachtlijst

Het debat werd ook bijgewoond door een aantal mensen die met complexe, meervoudige psychische problemen kampen, en al lang op een wachtlijst staan. Onder hen was ook Charlotte Bouwman, die sinds vorige week bivakkeert in de hal van het ministerie van Volksgezondheid, om aandacht te vragen voor de situatie van deze groep mensen. Bouwman wacht zelf al meer dan achthonderd dagen op passende zorg.

Bron: ANP