Amerikaanse onderzoekers hebben een nieuwe bloedtest ontwikkeld die acht veelvoorkomende kankersoorten in een vroeg stadium kan opsporen. De CancerSEEK-test wist zeventig procent van die acht kankers op te sporen. Daarbij werd één op de honderd mensen onterecht als kankerpatiënt aangewezen.

Onderzoekers van de Amerikaanse Johns Hopkins University in Baltimore publiceren hierover in het wetenschappelijke tijdschrift Science.

Detectie van kanker

Met de test kan kanker worden opgespoord als er nog geen symptomen zijn. In een buisje bloed kan de test acht specifieke eiwitten en zestien genmutaties herkennen.

De onderzoekers lieten ruim duizend patiënten meedoen aan de test met niet uitgezaaide kanker aan de baarmoeder, lever, maag, alvleesklier, longen, borsten darmen en slokdarmen. Deze kankervormen zijn verantwoordelijk voor meer dan de helft van de kankerdoden in Nederland. De test had zeventig procent van de tijd gelijk. Bij baarmoederhalskanker was de test met 98 procent het meest accuraat. Borstkanker bleek met een detectieverhouding van 33 procent het meest lastig vast te stellen.

'Weinig onterechte diagnoses'

Onder achthonderd vrijwilligers zonder kankerdiagnose bleken er volgens de onderzoekers 'niet veel' vrijwilligers die onterecht met de ziekte worden gediagnosticeerd. De wetenschappers breiden het onderzoek nu uit naar tienduizend mensen zonder kankerdiagnose.

Test voorlopig niet beschikbaar

Volgens de onderzoekers is het op de markt brengen van een dergelijke bloedtest een van de belangrijkste doelen in het onderzoek naar kanker. Het zal echter nog jaren duren voordat de test in de praktijk bruikbaar is. Daarbij is het overigens nooit zeker of de test überhaupt op de markt komt.

Bron: Nu.nl