Tot nu toe hebben 770 omwonenden van de voormalige Dupont-fabriek in Dordrecht een aanvraag ingediend voor een gratis bloedtest. Met het onderzoek moet worden vastgesteld hoe hoog de waarde van de giftige stof PFOA is in het bloed van de omwonenden. Het gaat om huishoudens in delen van Sliedrecht, Dordrecht en Papendrecht.

PFOA werd tussen 1970 en 2012 gebruikt in Dupont, dat later is overgenomen door Chemours. In die periode vond ook uitstoot plaats van de stof. PFOA werd gebruikt bij de productie van teflon, dat onder meer wordt gebruikt in de anti-aanbaklaag van pannen.

Goedkeuring bloedtesten

Van de 770 aanvragen voor de bloedtest zijn er inmiddels vierhonderd goedgekeurd, meldt een woordvoerder van de gemeente Dordrecht. Ruim honderd verzoeken zijn afgewezen, waarvan 49 in Dordrecht. In die gemeente gaat het om een relatief kleine strook woningen langs de weg tegenover het chemisch complex. Wie te ver weg woont, komt niet aan aanmerking.

Sliedrecht

De meeste aanvragen kwamen uit het ten oosten van de fabriek gelegen Sliedrecht (337) waar veel woningen letterlijk onder de rook van de fabriek staan.

De deadline voor het aanvragen van de bloedtest is 22 november.

Bron: ANP