Sinds het nieuwe coronavirus rondwaart, verschijnen er bij de bloedbank steeds minder donors om bloed te geven. Dat meldt Sanquin Bloedbank, die vreest dat er een tekort aan bloed ontstaat.

Let op: Informatie in dit artikel kan verouderd zijn. Ga naar de website van het RIVM en de Rijksoverheid voor actuele informatie.

De bloedbank heeft normaal een voorraad bloed voor zeven dagen in huis om de ziekenhuizen te kunnen bedienen. Voor de twee meest voorkomende bloedgroepen is de voorraad bloed afgelopen week inmiddels gehalveerd en is er nu nog maar genoeg voor drieënhalve dag, zegt een woordvoerder van Sanquin.

'Kom vooral als je je fit voelt'

'Dankzij ons uitgekiende systeem zijn we heel goed in staat om ziekenhuizen precies te voorzien van wat ze nodig hebben aan bloedproducten. Veel donors nemen nu het zekere voor het onzekere en blijven thuis', aldus een woordvoerder van Sanquin.'

'De voorraad is nog niet op, maar het moet zo niet doorgaan. We zetten alle zeilen bij', aldus de zegsman. Sanquin wil donors die een oproep hebben gehad nog eens gericht benaderen met het verzoek om vooral te komen als ze zich fit voelen. 'Zonder onze donors komen ziekenhuizen straks bloed tekort. We roepen donors die gezond zijn en een oproep kregen dan ook op: kom doneren.'

Update 13 maart: de oproep heeft gewerkt

De waarschuwing van bloedbank Sanquin dat er een bloedtekort dreigt, heeft geleid tot een stroom aan nieuwe en terugkerende donoren.

'De telefoon bij ons staat roodgloeiend. Mensen melden zich aan als nieuwe donor, maar ook mensen die al jaren niet meer doneren bellen ons.' Nieuwe mensen die zich melden als donor moeten eerst nog worden getest waardoor ze niet meteen bloed kunnen geven, desondanks is de bloedbank erg blij. Sanquin kan nog geen inschatting maken hoeveel extra bloed ze hebben opgehaald, maar dat het veel drukker is, is zeker.

Bron: ANP