Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) heeft bloedbank Sanquin gevraagd om op grote schaal plasma van herstelde coronapatiënten in te zamelen. Dit plasma bevat neutraliserende antistoffen die eventueel gebruikt kunnen worden voor de behandeling van het coronavirus of bij het voorkomen dat mensen besmet raken.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport draagt een bedrag van 10 miljoen euro bij aan dit project. Met dat geld kan Sanquin snel de extra kosten opvangen die deze inzameling met zich meebrengt.

Sanquin wil antistoffen afnemen bij 16.000 mensen. Daarmee wordt 30.000 kilo plasma met antistoffen verzameld. Mochten de studieresultaten positief uitpakken dan kunnen die antistoffen snel worden ingezet om Covid-19 patiënten te behandelen.

Eerste onderzoeksresultaten verwacht in najaar

De Jonge: 'Als uit de studie blijkt dat het geneesmiddel effectief en veilig is, hebben we direct toegang tot middelen die we kunnen inzetten om mensen te genezen of te beschermen tegen het virus.'

De eerste onderzoeksresultaten worden in het najaar verwacht. Mocht het onverhoopt niet lukken om het plasma in te zetten als geneesmiddel, dan zal het opgeslagen plasma niet verloren gaan. Het kan dan worden gebruikt voor de productie van andere geneesmiddelen.

Bron: ANP