Meedoen aan een hardloopwedstrijd terwijl je niets ziet: de blinde Senna (13) uit het Zeeuwse Oostburg gaat het doen. Met drie klasgenoten rent hij maar liefst vijftien kilometer tijdens de Roparun.

De Roparun is een estafetteloop van Hamburg en Parijs naar Rotterdam. Het doel van de wedstrijd is om geld op te halen voor mensen met kanker. Senna en zijn klasgenoten doen mee aan een speciale editie voor basisscholen door Zeeuws-Vlaanderen. De moeder van Senna fietst de hele route mee.

Retinoblastoom: tumoren op de ogen

Senna kreeg al op jonge leeftijd te maken met kanker. Zijn moeder vertelt aan het AD: 'Senna was anderhalf jaar oud toen hij de diagnose retinoblastoom kreeg. Dat is een dergelijke aandoening waardoor zich tumoren op zijn oogjes vormden. Al heel snel werd duidelijk dat zijn linkeroog niet meer te redden viel. Zijn rechteroog zou met bestralingen nog wel te behandelen zijn. In de jaren erna zijn we onder andere naar Duitsland en de Verenigde Staten gegaan voor behandelingen. Op den duur zag Senna nog dertig procent met zijn rechteroog. Hier waren we al hartstikke blij mee, want je verlegt je grenzen snel.' Maar toen Senna bijna vier jaar was, bleek de tumor toch weer gegroeid. Hij zou zijn volledige zicht kwijtraken.

Positieve en sportieve instelling

Het gezin ging een moeilijke periode in. Senna slaat zich er doorheen met zijn positieve en sportieve instelling: 'Ik sport heel graag. Twee keer in de week doe ik aan judo. Daarin heb ik nu bijna de blauwe band gehaald. Ook zit ik op scouting en speel ik sinds een jaar keyboard. En straks dus natuurlijk de Roparun. Vorige week heb ik voor het eerst meegedaan aan een hardloopwedstrijd. Daar werd ik negende van de zestien.'

Bron: AD